16 May 2022
MertKocakaya
0 Yorum

Herkese selamlar. Bu başlıkta özellikle geliştiricilerin “debug” dediğimiz hata ayıklama işlemlerinde sıklıkla kullandığı “console.log()” DOM methodunun ne olduğu ve nasıl çalıştığına bakacağız. Vakit kaybetmeden başlayalım!

console.log() Nedir?

JavaScript geliştiricileri için en kullanışlı hata ayıklama methodlarından birisi olan console.log() genellikle yapılan fonksiyonlarda ve işlemlerde, adım adım fonksiyonun başarıyla çalıştığını görmek için sayfa kaynağındaki konsol kısmına bilgi yazdırdığımız bir çeşit DOM methodudur.

console.log() Nasıl Kullanılır?

Örneğin siz sayfada denklem işlemleri yapacağınız bir js scripti hazırlıyorsunuz. Bu noktada tüm scripti hazırladıktan sonra olası bir sorunda, sorunun kaynağını bulmanız epey vaktinizi alacaktır. Bu gibi vakit kaybettiren işlemlerle uğraşmamak için eklediğiniz tüm fonksiyon ve işlevlerde mutlaka bu fonksiyonun karşılığını görmek için console.log() kullanarak adım adım başarıyla ilerliyoruz. Yani sizin, denklem işlemlerini yaparken kullandığınız fonksiyonlarda sırasıyla önce basic işlemlerin yani dört işlemin yapıldığını görmeliyiz. Bunu daha spesifik bir örnekle açıklayalım:

                                
                                    var sayi1 = 5;
var sayi2 = 8;
var toplama = sayi1 + sayi2;
console.log(toplama);
                                
                            

Burada sayi1 ve sayi2’yi topladık. fonskiyonumuzun devamında belkide topladığımız yeni sayıyla daha kompleks işlemler yapacağız. Bu noktada kompleks işlemleri eklemeden önce “console.log(toplama)” yaparak, toplama işlemimizin başarıyla gerçekleştiğini görmek için sonucu console’a yazdırıyoruz.

console.log() Nereden Görüntülenir?

Hazırladığımız fonksiyonumuzda console.log() methodunu kullandık ve sonucu görmek istiyoruz diyelim. Bunun için sayfamızda mouse ile sağ tıklayarak Öğeyi Denetle/İncele diyoruz. Burada yer alan “Console” paneline girdiğimiz zaman eklediğimiz console.log() methodunun çıktısını görmekteyiz. Böylece hem işlemlerimizde daha kontrollü hem de sorunları birer birer tespit ederek ilerlemiş oluyoruz.

PHP İçinde console.log() Kullanımı

En çok merak edilen başlıklardan bir tanesi de hazırladığımız bir PHP sayfasında console.log() kullanarak PHP nesnelerimizi nasıl console’a yazdırabiliriz. Bu noktada işin içerisine echo girmektedir. Diyelim ki bizim;

                                
                                    $islem = 4 + 5;
                                
                            

$islem adında bir PHP islemimiz var. Burada biz, $islem’i console.log() ile console’a yazdırmak istiyoruz ancak $islem, bir javascript nesnesi olmadığından bunu yapamıyoruz. Bu noktada php içinde console.log() kullanmak için yöntemimiz şu şekilde olacak:

                                
                                    $islem = 4 + 5;
echo '<script>console.log(' . $islem . ')</script>';
                                
                            

Burada dikkat ederseniz PHP içerisinde önce echo ile <script> taglarımı yazdırdım. Ardından console.log methodumu yazdım ve giriş için “(” parantezimi açtım. Hemen ardından echo işlemini durdurup $islem’i araya aldım. Burada $islem’in başına ve sonuna nokta (.) koymamın sebebi, başındaki ve sonundaki echo çıktılarıyla birleşmesini sağlamak. $islem, bir php nesnesi olduğu için de onu echo’nun içinde yazmadım. Ardından tekrar echo tırnaklarımı açarak scriptimi sonlandırdım ve echomu bitirmiş oldum. Böylece sayfa kaynağımda şu şekilde bir çıktı alacağım:

                                
                                    console.log($islem);
                                
                            

Burada $islem nesnesi bir işlemi temsil ettiğinden dolayı alacağım çıktı doğrudan $islem’in sonucu yani 9 olacaktır. Hepsi bu kadar! Artık sizler de rahatlıkla console.log() kullanarak hata ayıklama (debug) işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü soruyu bu başlık altında sorabilirsiniz! İyi kodlamalar dileriz!