Herkese merhabalar. Uzun zamandır geliştiriciler için akıllarda büyük soru işaretleri bırakan bir eksikliğe değinmek istiyorum. Kimi zaman WordPress sistemlerimizde kendi işlerimizi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için çeşitli pluginler hazırlıyoruz. Kimi zaman ise hazırladığımız bu plugin/eklentileri WordPress.Org’a gönderiyoruz ve yayınlanıyor. Ancak yayın sonrası WordPress, eklenti dosyalarımızı SVN adresinde yayınlamamızı ekliyor.
İşte bu noktada özellikle Türkçe kaynaklarda ve dokümanlarda bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi göremedim. WordPress’in kendi dökümantasyonları bu konuyla ilgili alternatif pek çok yol sunduğundan biraz kafa karıştırıcı olabiliyor.
Şimdi gelin birlikte, onaylanmış bir WordPress eklentimizi nasıl WordPress SVN adresinde yayınlayıp kullanıma hazır hale getireceğimize bakalım.
Smart SVN Programının Kurulumu
SVN hesapları genellikle bulut sunucu mantığıyla çalıştığı için bu hesaplara erişim için özel bir aracı programa ihtiyaç duymaktayız. Bunun için benim de kullandığım en pratik ücretsiz programlardan olan Smart SVN’i tavsiye edeceğim. SmartSVN programını ister MacOS ister Windows işletim sistemleri için SmartSVN kendi websitesinden indirebilirsiniz. Programı kurduğumuz zaman yukarıdaki ekran bizi karşılayacak.
WordPress SVN Hesabımıza Giriş Yapmak
SmartSVN programını açtığımız zaman program bizden, WordPress’in paylaşmış olduğu eklenti SVN adresimizi girmemizi istiyor. Bu adres, eklentiniz onaylandıktan sonra sizinle paylaşılan ve “http://plugins.svn.wordpress.org/eklenti-adiniz” şeklinde olan URL adresidir. Bu adresi giriyor ve “Next” diyoruz.
Dosyalar İçin Lokasyon Belirleme
Eklenti adresimizi girdiğimizde SmartSVN bizden, eklentinin dosyalarının kaydedileceği yeri sormaktadır. Bu kısım oldukça önemli çünkü bir daha silmeyeceğiniz bir yer seçmeniz gerekiyor. Eklenti dosyalarınızda yaptığınız değişikler SVN programına anlık yansımaktadır ve birazdan hesabımıza da giriş yapacağımız için yapacağınız yanlış bir değişiklik eklentinizin WordPress SVN adresinde de güncellenmesine neden olabilir.
Açılan Klasörleri Tanıma
Bu aşamada, sizin de farkedeceğiniz gibi SVN programı bilgisayarımızda yeni bir klasör oluşturup içerisine de eklenti dosyalarının yer alacağı dizinleri oluşturdu. Burada bizim işimiz “trunk” klasörü ile olacak. (assets klasörüne eklentinin screenshotsları atılabilir, tags ise eklentiye güncelleme yaptıkça güncellemenin neler içerdiğini ekleyeceğiniz kısım) Eklentimizin tüm dosyalarını trunk klasörü içine atıyoruz.
Eklentiyi Yeniden WordPress SVN’de Yayınlamak
Sıra geldi eklentimizi WordPress’in SVN hesabına yeniden yüklemeye. Dosyaları klasöre attıktan sonra SmartSVN programında eklenti dosyalarımızın güncellendiğini ve yeni dosyalar yüklendiğini göreceğiz. Bu aşamada solda yer alan eklenti klasörümüze sağ tıklayarak “Commit” diyeceğiz. Bu işlemi eklentiyi ilk yüklediğimiz için eklentinin genel klasörünü seçerek yapıyoruz ancak ilerleyen süreçlerde çeşitli güncellemeler atacağınız zaman sadece değişikliği yaptığınız dosyalar için de kullanabilirsiniz.
Kimliğimizi Doğrulama
Artık geldik son aşamaya! :) Bu kısımda “Commit” dedikten sonra SmartSVN programı, WordPress’in SVN hesabına erişim için giriş yapmamızı istiyor. Burada WordPress.Org’da açtığımız kullanıcı adı ve şifre bilgilerimizi giriyor ve ardından “Login” diyerek hesabımızı doğrulamış oluyoruz. Böylece eklenti dosyalarımız sorunsuz bir şekilde WordPress.Org’un SVN dizinine yüklenmiş oluyor.
Eklentimizi WordPress Admin Panelinden Yükleme
SmartSVN aracılığıyla eklentimizi yükledikten sonra ortalama bir yarım saat kadar beklememiz gerekiyor çünkü WordPress’in SVN dizinine yansıması WordPress’deki yoğunluğa göre değişkenlik gösterebiliyor. Kimi zaman 5 dakika kimi zamansa yarım saat içerisinde eklenti dosyalarımız yüklenmiş oluyor. Sıra son aşamaya. Artık eklentimizi WordPress admin panelinde “Eklentiler > Yeni Ekle” kısmından aratarak yükleyebiliriz ve paylaşabiliriz!
Harika! Eklentimiz başarıyla yayınlandı! Artık eklentimizi dilediğimiz gibi kullanabilir, paylaşabilir ve hatta premium özellikli bir eklenti yayınladıysak gönül rahatlığıyla reklam çalışmalarına başlayabiliriz. Aklınıza takılan soruları bu başlık altında sormayı lütfen ihmal etmeyin. Hepinize mutlu günler diliyorum! :) Not: Anlatımda kullandığımız ve yayınladığımız Mk Postmeta Cleaner isimli ücretsiz postmeta temizleyici eklentimizi bu linkten indirebilirsiniz. :)